Pääsiäisen viettoa - Easter habits

Joka puolella on tavallista hiljaisempaa. Syy löytyy siitä, että suurin osa norjalaisista on lähtenyt pääsiäisen viettoon vuorille. Jos suomalainen unelma on mökki järven rannalla, täällä se on mökki vuoren rinteillä. Sinne sitten ajetaan useasti viikonloppuisinkin, mutta erityisesti vähääkään pidemmillä lomilla - ihan niin kuin Suomessa.

Viime vuonna olimme muutaman päivän vuorilla erään ystäväpariskunnan ja heidän lapsensa kanssa juurikin pääsiäisen aikaan. On aivan erityinen, jännittävä tunnelma kun on pieni ihminen suurten vuorien ympäröimänä. Joka puolella on vain vuoria toisensa perään lumen peitossa, eikä ole aina varma mihin päättyy vuori ja mistä alkaa taivas. Mahtava fiilis, enkä yhtään ihmettele norjalalaisten rakkautta ja ylpeyttä vuoriaan kohtaan.

Tänä vuonna vietämme pääsiäistä ihan vain kotioloissa perheen eli miehen ja eläinlastemme kesken. Eilen satoi, mutta tänään on ollut taas aurinkoinen ja kaunis ilma. Olenkin istuskellut pidemmän tovin terassilla auringossa kirjaa lukien ja lämmöstä nauttien.
Mieheni isoäidiltä saatiin pääisiäiskukat - Easter flowers from grandma :)

Kirjoja onkin oikein mukava lukea norjaksi, sillä siinä oppii samalla paljon erilaisia sanontoja ja kielen rikkautta. Muutenkin sanoja on aikaa pyöritellä päässään ja muistissaan enemmän kuin vaikka TV:tä katsellessa. Itselleni paras tapa oppia norjaa onkin ollut kirjojen lukeminen.Olen kyllä aina ollut melkoinen lukutoukka, joten johtuu varmasti osaltaan myös siitä.

Mieheni sen sijaan on enemmän tekijätyyppiä, ja onkin taitava käsistään. Erityisesti hän rakastaa tehdä asioita puusta (puuseppä kun on ammatiltaan), ja eilen hän oli kokeillut puuhun kaivertamista. Täytyy sanoa, että rakastuin tähän puu-ukkelin naamaan ensisilmäyksellä. Näyttää jotenkin tosi symppikseltä, vai mitä sanotte!

Hyvää pääsiäistä kaikille!

- Jenni

No kukas se siinä? - Who is this?

It is really quiet everywhere. All the Norwegians have left to their cabins at the mountains to enjoy the Easter. If Finnish people dream of a cabin near the thousand lakes, Norwegians dream of a cabin at the mountains. There they enjoy most of their spare time - just like Finnish people do in theirs as well.

Last year we spent few days at the mountain cabin with our friend couple and their child. It feels really special and exciting to be a small person between all of the majestic, huge mountains. It is just mountains after another and you cant really say where the snowy mountain and sky meet. Just amazing, and no wonder that Norwegians love and are so proud of their mountains.

This year we are spending Easter just at home with the family - which means of course my man and our hairy babies. If yesterday was rainy, today has been completely something else: I have been sitting on the terrace enjoying the sun again and reading a book.

I really like reading books in Norwegian, because it is for me the best way to learn the language. While I read, I have time to think and dig my memory, which doesn't work so easily while watching TV for example. I have always been a bookworm, so maybe it has helped me with reading in Norwegian too.

My man is more a do-type of person, and he loves to work with his hands. His main love is working with wood (well, a carpenter he is, so no wonder) and yesterday he started some wood-carving. I have to say that I fell in love with that wooden face at first sight. What a cozy face, don't you think!

Enjoy your holidays!

Comments

 1. Kaksi puuseppää pääsiäispuuhissa :) täällä Kilpisjärvellä näkee käytännössä mihin norjalaiset pyhinä menevät, vuoristoon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä on tosiaankin ollut luova ilmapiiri näinä pyhinä :).

   Siellä varmaan näkyy paljon norjalaisia, kun on lähellä rajaa ja olettaisin, että on myös halvempaa kuin Norjan puolella. Ja mikä tärkeintä: vuoriakin löytyy :). Kyllä kelpaa!

   Delete

Post a Comment

Warm thank you for your visit and comment - Lämmin kiitos kun kävit ja kommentoit :)

Most read lately

Contact me