Finnish lemonade "sima"

Here in Norway first of May is not an as huge celebration as it is in Finland. That's why we are celebrating it just at home; us drinking "sima" and eating potato salad and me wearing my graduation hat (Finnish tradition on first of May). I know in Finland they are having a huge parade and celebrating on the streets and parks all around the country! That's probably the only day you're able to see all the Finns gathered outside together. It's a fun day.

This earlier mentioned "sima" is a traditional Finnish lemonade made of lemons, white and brown sugar and yeast, that Finns drink on May Day. Here, in Norway on the other hand, this drink is not familiar so will be interesting when my boyfriend and my Norwegian family and friends get to taste it for the first time. Of course, I think it's super good!

Happy May Day for everyone!

- Jenni


Norjassa ei vappua vietetä läheskään samalla intensiteetillä kuin Suomessa. Jotain pientä työväenmarssitapahtumaa olen kuullut keskustassa järjestettävän, mutta kaikki se iloinen hulina, serpentiinit ja ilmapallot puuttuvat kokonaan. Onneksi kuitenkin vappupäivä on täälläkin kansallinen vapaapäivä, niin saa viettää vappua kotona niin kuin huvittaa.

Tänä vuonna laitoin simaa käymään, joten vapuksi on ainakin luvassa aitoa, suomalaista vappujuomaa. Ja toki nakit ja itsetehty perunasalaatti ovat myös suunnitelmissa. Ehkäpä vain nautiskellaan niitä (minä YO-lakki päässä) terassilla, jos meitä hellitään auringolla. Jännittää, miltä sima maistuu norjalaisen perheeni suussa, kun he eivät sitä ole koskaan ennen maistaneet.

Hauskaa vappua kaikille juhlijoille!

- Jenni

Comments

Most read lately

Contact me