Koselig

Syksy ilman kunnon syysmyrskyä ja myrskyvaroituksia ei ole syksy ollenkaan. Ainakaan täällä Norjan rannikolla. Täällä on sunnuntai-illasta saakka valvottu öitä tuulen revitellessä kattoa ja talon täristessä. Ensimmäisenä yönä vähän pelotti kuinka meidän tällä kertaa käy, mutta kovaa meteliä ja ryminää pahempaa harmia ei tällä kertaa syntynyt. Jos tämä talo on sen kohta 150 vuotta kestänyt myrskysäitä, niin kyllä se kestää niitä jatkossakin.

Omissa mielikuvissani täydellinen syksy on kuitenkin aika erilainen, kuin mitä täällä rannikolla yleensä saadaan kokea: se on kirpakka aurinkoinen ilma, puissa ja maassa lepääviä lehtiä upeissa ruskan väreissä ja päällä se pehmeä lempivillapaita. Näitä päiviä ikävä kyllä täällä on vähemmän kuin niitä, jolloin sadetta piisaa päivästä ja viikosta toiseen.

Mutta paikallisilla on erinomainen ratkaisu ja pakokeino ulkona vallitsevaan riepotteluun: kodin lämpö. Sitä lämpöä kuvastaa hyvin norjalaisten viljelemä sana "koselig", jota käytetään kuvaamaan mukavaa/ihanaa tunnelmaa ja olotilaa. "Koselig" luodaan yleensä useilla kynttilöillä sekä sytyttämällä takkaan tuli, kietoutumalla ihanan lämpimään (yleensä itsetehtyyn!) torkkupeittoon ja juomalla lasi hyvää viiniä tai kupillinen teetä. Ja parhaalta se tuntuu tottakai omien rakkaiden seurassa.

Kodin lämpöön täällä osataan ja halutaan panostaa koko sydämestä, ja sehän sopii tällaiselle kotia rakastavalle paremmin kuin hyvin. Näillä selviää hyvin sateisten syksyjen (ja talvien) yli. Nyt on sen aika. Koselig!

- Jenni
Autumn is not autumn without a real storm and warnings. At least here on the coastline of Norway that's the moment when fall really arrives. Since Sunday night we've had restless and sleepless nights because of the storm. Even though I have experienced some concerns when the worst winds have shaken the whole house, our soon 150 years old house has shown that it can handle it.

In my dreams the perfect autumn weather is a little different than the storms and rain that we mainly experience here: it's sunny but a little bit chilly. Leafs have changed their color to perfect variation of red and yellow and brown. There is no rain and you can go for sunny walks with your favorite sweater on. But this is more likely to happen in my dreams than in Haugesund.

But in Haugesund and in Norway in general, this is the time when things at home get "koselig" - cozy. "Koselig" means a warm and welcoming atmosphere and everything that is included: candles, warmth of the fireplace and cozy blankets, a glass of wine or a cup of tea and of course your favorite people to share it all with. All that is what Norwegians know best. And this is the time for it. Koselig!

- Jenni

Comments

  1. Sateista ja myrskyisää on ollut Suomessakin. Takkatuli ja villasukat ovat tosiaan tarpeen! Toivotaan aurinkoisia, kirpeitä syyspäiviä :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi, niitä päiviä kyllä odotellaan innoissaan! Onneksi sillä aikaa on kuitenkin takkatuli ja villasukat lämmittämässä eli eihän tässä periaatteessa niin huonosti asiat olekaan :) .

      Delete

Post a Comment

Warm thank you for your visit and comment - Lämmin kiitos kun kävit ja kommentoit :)

Most read lately

Contact me